
"Opin yhdeltä tunnilta enemmän kuin mistään koko hevosurani aikana" - istuntaopettaja Jutta Koski kertoo CwC-metodista
Jutta Koski on aloittanut hevosharrastuksen jo 90-luvun alussa, mutta istunnan tärkeys valistui hänelle vasta muutama vuosi takaperin ollessaan ensimmäistä kertaa istuntapainotteisella ratsastustunnilla. Vuonna 2023 hän tutustui Coaching with Connectionin oppeihin ja valmistui istuntaopettajaksi syksyllä 2024.
Istuntaopettaja Jutta Koski palasi hevosten pariin aikuisiällä noin 15 vuoden tauon jälkeen. Hän löysi tallin, josta löytyi vuokrahevosia, mutta jossa pidettiin myös ratsastustunteja. Hän alkoi ajan myötä kiinnostumaan opettamisesta ja osallistuttuaan ensimmäisen kerran ulkopuolisen opettajan istuntatunnille noin kolme vuotta sitten, hän löysi oman juttunsa. Häntä kiehtoi erityisen paljon se, miten pienillä muutoksilla hänen ratsastuksensa parani merkittävästi ja miten paljon tyytyväisempi myös hevonen hänen allansa oli.
Coaching with Connection eli lyhennettynä CwC-istuntametodi iski häneen selkeiden ohjeiden takia. Ei tarvinnut arvuutella yksin epämääräisten mielikuvien avulla, vaan sai konkreettisia ohjeita, joita treenata ratsastaessa.
- Ei ollut mitään hienoja sanoja tai vääntelyitä ja kääntelyitä, vaan ennen kaikkea selkeys, Jutta kertoo.
- Olemme kaikki erilaisia ja opimme eri tavalla, joten se, että pystyt selittämään asiat yksinkertaisesti monella eri tavalla on mielestäni todella tärkeää oppimisen kannalta. Myös se, miten paljon korostetaan vuorovaikutuksen tärkeyttä opettajan ja oppilaan välillä on se, mistä tykkään kovasti.

Olemme kaikki erilaisia ja opimme eri tavalla, joten se, että pystyt selittämään asiat yksinkertaisesti monella eri tavalla on mielestäni todella tärkeää oppimisen kannalta.
CwC-metodissa opetellaan mm. reiden oikeanlaista käyttöä sekä etsitään jalan sopivaa asentoa. Moni ratsastuksellinen asia pitikin opetella uudelleen, mitä syvemmälle istuntaoppeja pääsi.
- Keventäminen oli aluksi itselleni melko haasteellista, koska oli vuosikausia kuullut, miten pienesti ja huomaamattomasti pitäisi satulasta nousta ylös. Yhtäkkiä pitikin nousta ylös tasapainopisteeseen saakka. Hyödyt huomasi heti, kun alkoi keventämään tällä tavalla, mutta hetki meni kyllä tottuessa. Tämä tulee esille myös uusien oppilaiden kanssa, kuten myös polven oikean asennon löytäminen.
Jutta haluaa korostaa myös vuorovaikutuksen tärkeyttä tunneilla. Ihanteellisinta on, kun oppilas kertoo rehellisesti tunnetiloistaan ja jos ei saa jostain ajatuksesta kiinni. Silloin opettajan tehtävänä on miettiä, miten asian voisi selittää oppilaalle vielä toisella tavalla.
- Kysyn itsekin tunneillani jatkuvasti, miltä oppilaasta tuntuu. Etenkin silloin, kun tehdään jokin muutos istuntaan, niin haluan tietää, huomaako oppilas itsessään tai hevosessaan mitään muutosta. Hevosissa ainakin usein huomataan se, että hevonen on tuntuu rennommalta ja kulkee paremmin eteen.
Istuntatunnit sopivat ikään tai osaamistasoon katsomatta kaikille. Jutta suositteleekin istuntatunteja jo aloitteleville ratsastajille, jotta saadaan ns. pakka kasaan heti alusta saakka.
- Tunneilleni voi osallistua kuka tahansa, jolla on avoin asenne uuden opetteluun. Coaching with Connection istuntaverkkokurssista on hyvä aloittaa, mutta tunneilleni voi osallistua, vaikka ei koskaan olisi hevosen selässä istunutkaan. Kaikki ovat tervetulleita.

Kiinnostuitko kuulemaan lisää Coaching with Connection metodista ja istuntatunneista? Kuuntele myös alla oleva podcast-jakso!
Paikallisiin CwC-istuntaopettajiin voit tutustua https://www.coachingwithconnection.com/ verkkosivujen kautta.
Teksti: Nette Hursti
Kuvat: Friia Helander