Hevosten suolistoterveys ja hyvinvointi -hankkeen päätöswebinaari kokosi asiantuntijat yhteen

17.04.2025

Kolmevuotisen "Hevosten suolistoterveys ja hyvinvointi" -hankkeen päätökseksi järjestettiin loppuwebinaari 16.4.2025. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli selvittää, voidaanko panimoteollisuuden sivutuotteena syntyvästä tuoremäskistä kehittää hevosten suolistoterveyttä tukeva ja parantava rehuvalmiste.

Webinaarin asiaosion avasi Suomen Hevostietokeskuksen väitöskirjatutkija Heli Suomala, joka esitteli oluen valmistusprosessia ja mäskin ravintoainekoostumusta. Hankkeen keskeisin tavoite oli kehittää kotimainen ja suolistoterveyttä edistävä täydennysrehu, lisätä valkuaisrehujen omavaraisuutta ja hyödyntää mäskiä tehokkaammin.

Ruokintatutkimuksessa todettiin, että mäski maistui hevosille hyvin. Kahden viikon mäskilisä vaikutti varsojen suoliston mikrobiomiin, mutta ei heikentänyt niiden hyvinvointia. Prebioottisia vaikutuksia ei kuitenkaan pystytty varmuudella osoittamaan. Kuivatuskokeissa kävi ilmi, että säilyvyyden parantamiseksi mäski on kuivattava nopeasti ja huolellisesti – erityisesti lämminilmakuivauksessa havaittiin muutoksia ravintoainepitoisuuksissa. Pakastettu mäski säilyi jääkaapissa noin viikon.

Kuvituskuva: Milla Cornea
Kuvituskuva: Milla Cornea

Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Kati Niinistö jatkoi aiheella "Mäskiruokinta nuorilla hevosilla". Hänen mukaansa ohran mäski sisältää mahdollisesti hyödyllisiä prebiootteja, ja tutkimus pihattovarsoilla osoitti mäskin olevan turvallinen rehuvaihtoehto, joka vaikutti mikrobiomiin vähemmän, kuin kaura. Niinistö esitteli myös eläinlääkäri Henna Pekkarisen väitöskirjaprojektin IBD-epäilyistä hevosilla. Vaikka oirekuva voi olla moninainen, tutkimuksessa korostui tarve tarkempaan diagnostiikkaan ja muun muassa mahahaavan tai ontuman poisrajaamiseen.

Oulun Hevosklinikan erikoiseläinlääkäri Ritva Kaikkonen käsitteli hevosten paksusuolen hiekkakertymiä. Vaikka hiekan syönnin syyt eivät ole täysin selvillä, sen aiheuttamat ongelmat voivat olla vakavia, aina ähkyleikkaukseen asti. Tutkimuksissa tehokkaimmaksi hoidoksi osoittautui yhdistelmä magnesiumsulfaattia ja psylliumia. Hiekansyöntiä esiintyy eniten keväisin sekä syksyisin ja se vaikuttaa olevan yleisempää harraste- ja siitoshevosilla, kuin taas ravureilla, jonka takia pohdittiin, vaikuttaako liikunnan määrä myös hevosten haluun syödä hiekkaa. Suomenhevosten taipuvaisuus hiekansyöntiin todettiin myös yleisemmäksi, kuin muilla roduilla.

Kuvituskuva: Milla Cornea
Kuvituskuva: Milla Cornea

Webinaarin päätteeksi Suomen Hevostietokeskuksen toiminnanjohtaja Anna-Mari Olbricht esitteli uuden "Tekoälyä talleille" -hankkeen, jossa kehitetään kaksi koneoppimista hyödyntävää sovellusta hevosten terveyden ja talliympäristön tarkkailuun.

Webinaari tarjosi monipuolisen katsauksen hevosten suolistoterveyteen, rehukehitykseen ja käytännön eläinlääkintään liittyvistä teemoista – ja loi pohjaa uusille, terveempää hevosen arkea tukeville innovaatioille.