
Karvatuppoja ja energiapuuskia - miten valmistautua kevääseen?
10.03.2025
Pitkän talven jälkeen kaikki hevosihmiset voivat myöntää, miten ihanaa on nauttia taas valoisemmista ja lämpimämmistä päivistä. Kuten kaikki vuodenajat, myös kevät tuo hevosten kanssa omat haasteensa arkeen: karvanlähdön, mutaiset tarhat sekä lisääntynyttä energiaa. Myös ruokintaan on hyvä kiinnittää huomiota kevään tullen, jolloin mm. hevosten vitamiinintarve on erilainen.

- Karvalähtö on aina varmin lisääntyvän valon ja kevään merkki. Pahimmat karvatupot saa kätevästi pois Magic Brushilla, piikkisualla tai metallisualla, käyttäen pyörivää liikettä harjatessa. Karvanlähdön aikaan myös ruokinta on suuressa osassa: omega-3-rasvoilla on suuri vaikutus karvapeitteen laatuun ja B-vitamiini auttaa vahvistamaan ihosoluja, joista karva kasvaa. Oikeanlainen ruokinta karvan vaihtokaudella on myös syytä katsoa kuntoon.
- Mutaiset tarhat voivat altistaa hevosen erilaisille kavio- ja jalkaongelmille, kuten rivi-ihottumalle ja paiseille. Muista pestä ja kuivata jalat huolellisesti, ja tarkista kaviot sekä jalat päivittäin.
- Kylmien kelien jälkeen hevoset voivat olla normaalia reippaampia keväisin. Jos tuntuu, että hevosella on paljon energiaa, juoksuta pahimmat patoumat pois ennen ratsastusta. Huolehdi, että hevonen saa riittävästi liikuntaa ja pidennä treenejä pikkuhiljaa.
- Mikäli hevosesi siirtyy kesällä laitumelle, on syytä myös aloittaa rauhallinen totuttelu laidunruohoon, jotta ruoansulatus kerkeää sopeutua. Aloita 10-15 minuutin laiduntamisella ja lisää aikaa vähitellen pidemmäksi. Ennen hevosten siirtoa käy myös laidun huolellisesti läpi myrkkykasvien sekä rikkinäisten aitojen varalta.
- Keväisin on syytä ottaa lannasta näyte mahdollisten matojen munien varalta. Jos munia löytyy näytteestä, on syytä antaa matolääke.
- Tarkista varusteet ja korjaa tai uusi rikkinäiset.
- Varaudu myös hyvissä ajoin hyönteisiin: varsinkin kärpäset ja paarmat ilmestyvät suhteellisen aikaisin. Hanki ja suihkuta tarvittaessa hyönteismyrkkyä sekä käytä kärpäshuppua/-loimea hevosella.

Teksti & kuvat: Nette Hursti