Ratsaille, osa 2: Ratsastajan asento ja liikkeellelähtö

04.04.2025

Ensimmäisessä osassa Ratsaille -sarjassa kävimme läpi oikeaoppista selkäännousua. Tällä kertaa sarja jatkuu ratsastajan oikeanlaisen, mukavan asennon löytämisellä sekä sujuvalla liikkeelle lähdöllä. 

Kun olet päässyt turvallisesti hevosen selkään ja jalustimet jalkoihin, on aika tunnustella istuinluita, etsiä keholle mukavaa asentoa sekä käsille oikeanlaista paikkaa. Hevosen ollessa pysähdyksissä on helppo etsiä oikeanlaista asentoa, mutta kun hevonen lähtee liikkeelle, pakka saattaa levitä. Etsi siis hyvä asento rauhassa ja mikäli pakka hajoaa, pysähdy ja etsi asento uudelleen.

Muistisäännöt ratsastajan asentoon:

  • Selkä suorana, hartiat rentoina ja paino tasaisesti istuinluilla.

  • Kantapäät tasaisesti tai hieman alhaalla, polvet sekä reidet kevyesti kiinni satulassa ja jalustin jalan leveimmällä kohdalla.

  • Rennot ranteet ja kyynärpäät kevyesti koukussa.

  • Kevyt ohjastuntuma. Tartu ohjiin niin, että ne ovat molemmissa käsissä pikkurillin ja nimettömän välissä. Ranteet osoittavat sisälle päin ja peukalo nousee päällimmäiseksi. 

  • Katse eteenpäin - ei alas hevosen niskaan.

Ratsastaja lähdössä liikkeelle pysähdyksestä. Kuva: Nette Hursti
Ratsastaja lähdössä liikkeelle pysähdyksestä. Kuva: Nette Hursti

Kun hevonen lähtee liikkeelle, ratsastaja helposti lähtee liikaa hevosen liikkeen mukaan ja nojautuu eteenpäin. Hevosen liikkeitä kuuluu myödätä, mutta selän pitäisi pysyä suorassa. 

Muistisäännöt liikkeelle lähtöön:

  • Istu tasapainossa ja varmista kevyt ohjastuntuma. Kuvittele, että ohjat ovat kuin linnunpojat - et saa puristaa liikaa, mutta tuntuma pitää olla, etteivät linnunpojat lennä pois. Myötää ohjilla hevosen tahtiin.
  • Purista hellästi molemmilla pohkeilla - ei kaiveta kantapäillä hevosen kylkiä, vaan pohkeella annetaan selkeä apu. Ensin kevyesti ja tarvittaessa 
  • Tarvittaessa tue apua kevyellä ääniavulla, esimerkiksi naksauksella.
  • Jos hevonen ei reagoi, tehosta apua hetkellisesti ja päästä paine pois heti, kun hevonen liikkuu eteenpäin.
  • Säilytä tasainen rytmi ja ohjastuntuma. Älä vedä ohjista!


Kun hevonen on lähtenyt liikkeelle, on hyvä tunnustella omia istuinluita ja asentoa satulassa. Mihin istuinluut osoittavat, jos nojaat eteen? Entä, jos nojaat taakse? Hidastuuko hevonen, jos jännität istuinluitasi? Minne napasi osoittaa, kun ratsastat suoraan? Muistatko hengittää? Huomaatko hevosessa mitään eroa, jos vaihtelet asentoa ratsastaessa? Apukysymysten lisäksi erilaiset mielikuvat tehostavat ratsastuksen harjoittelua.

Ratsastaja käyttää pohkeita liikkeelle lähtöön eikä kaiva kantapäillä hevosen kylkiä. Kuva: Nette Hursti
Ratsastaja käyttää pohkeita liikkeelle lähtöön eikä kaiva kantapäillä hevosen kylkiä. Kuva: Nette Hursti

Joskus saatetaan tarvita myös raippaa tehostamaan apuja. Raippaa pidetään sisäkädessä niin, että se osoittaa reiden yli taaksepäin - muutoin raippa saattaa pompahdella edestakaisin hevoseen antaen epäselviä apuja. Raipalla ei saa koskaan lyödä hevosta, vaan kyse on aina merkinannosta.

Teksti & kuvat: Nette Hursti