
Ratsaille, osa 3: Siirtymiset
Ratsaille -sarjan kolmannessa osassa käymme läpi siirtymisiä. Siirtymiset tarkoittavat askellajin vaihtamista tai muutoksia askellajin sisällä ratsastaessa. Siirtymiset auttavat hevosta parantamaan sen reagointia pidäte- ja pohjeapuihin sekä ratsastajaa käyttämään apuja tarkasti ja hallitsemaan kehoaan paremmin.
Siirtymisten harjoittelussa on ratsastajan on tärkeää pitää vatsa ja lantionpohja aktivoituna sekä käden pitää pysyä vakaana. Puolipidätteiden avulla valmistamme ja kokoamme hevosta siirtymiin, ja pohkeiden tehtävänä on aktivoida hevosen takajalkoja. Siirtymisiä harjoitellessa voi käyttää hyödyksi esimerkiksi tötteröitä tai kirjaimia, joilla selkeytetään tarkkoja kohtia siirtymisille. Varmista, että hevonen on hyvin lämmitelty ennen harjoituksen aloittamista.

Käynnissä
Aloita harjoitus tekemällä pysähdyksiä käynnistä jokaisen merkin kohdalla ympyrällä. Muista pitää käynti aktiivisena ja ole tarkkana, että hevonen reagoi välittömästi apuihin.
-
Jos hevonen ei reagoi pysähdykseen nopeasti, yritä tehdä terävämpiä pysähdyksiä. Yritä ensin käyttää istuntaa apuna, mutta mikäli se ei riitä, ota mukaan ohjasapu.
-
Jos tavoitteena on rentous, keskity pehmeisiin ja joustaviin pysähdyksiin, joissa hevonen pysyy rauhallisena pysähdykseen asti.

Ravissa
Jatka harjoitusta tekemällä käynti-ravi-siirtymisiä. Aloita siirtymällä raviin joka toisella merkillä ja käyntiin joka toisella. Kiinnitä huomiota erityisesti ajoitukseen.
-
Vaihtele ravin ja käynnin pituutta, mutta päätä siirtymäkohdat hyvissä ajoin.
-
Jatka ravissa ja tee käyntiin siirtymisiä valitsemiesi merkkien kohdalla – käyntiaskeleiden tulee olla selkeitä.
-
Harjoittele ravin sisällä tempon vaihtelua kokoamalla ja pidentämällä askelta.
-
Haasta hevosta lisää tekemällä pysähdyksiä suoraan ravista merkkien kohdalla.
-
Jos hevonen alkaa ennakoida siirtymiä, vaihda niiden paikkoja ja tee ne merkkien väleillä.

Laukassa
Harjoittele laukan siirtymisiä sekä käynnistä että ravista. Kiinnitä huomiota apuihin ja pyri nostamaan laukka täsmällisesti merkkien kohdalla.
-
Vaihtele laukan pituutta, mutta pidä siirtymät selkeästi merkkien kohdalla.
-
Harjoittele laukan sisällä tempon vaihtelua – lyhennä ja pidennä askelta merkkien välillä.
Teksti & kuvat: Nette Hursti